Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Οι εκπαιδευτικοί φορείς που μας ενημέρωσαν όπως και ομάδα εκπαιδευτικών των «ενεργών πολιτών» έδωσαν μια εκτενή εικόνα για το ιδιαίτερο ζήτημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.
1. Πως με βάση νόμους που ισχύουν πραγματοποιούνταν πάντοτε αλλά κατά περίπτωση και με συγκεκριμένα κριτήρια ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων.
2. Πως τη μαζική αυτή επέμβαση προστάζει το μνημόνιο για την εξοικονόμηση χρημάτων με κάθε τρόπο και από τη δημόσια εκπαίδευση, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει κάποια σοβαρή μελέτη για το ποσόν.
3. Ότι πολύ όψιμα κάποιοι αναλαμβάνουν να κάνουν «την ανάγκη φιλότιμο» ήτοι να θεωρητικοποιήσουν μια επιλογή που επιβάλλεται για λόγους οικονομίας και όχι για το καλό του μαθητή.( Σε εκτενέστατο κείμενο της υπουργού παιδείας όπου εκτίθεται το σχέδιό της για το νέο σχολείο, πριν επιβληθεί το μνημόνιο, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων.)
4. Η εμπειρία μας λέει πως θα αυξηθεί η μαθητική διαρροή εξ αιτίας των δυσκολιών και της ταλαιπωρίας της μεταφοράς των μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις.
5. Ότι με τη συνένωση και τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων δημιουργούνται ανεξέλεγκτες, απρόσωπες μαζικές καταστάσεις που περιθωριοποιούν μαθητές και ωθούν σε επιθετικές συμπεριφορές κλπ.
Λέμε ναι στο ψήφισμα των εκπαιδευτικών φορέων, τους έχουμε εμπιστοσύνη.
Πέραν αυτών όμως εμείς οι αιρετοί εκπρόσωποι έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ζωντανή την επαρχία, τα χωριά μας, με τη σκέψη και την προοπτική της διατήρησης τους και της ανάπτυξης τους στο άμεσο μέλλον. Μια μεγάλη ανάσα και ώθηση για αυτή την προοπτική αποτελεί η λειτουργία σχολείων. Δεν είναι μόνον η κίνηση που δημιουργείται από την ύπαρξη των μαθητών και του προσωπικού ενός σχολείου και το θετικό κλίμα, η ζωή, αλλά και η άνοδος του μορφωτικού επιπέδου μιας περιοχής. Για το πρόβλημα αυτό είμαστε υπεύθυνοι πρώτα και κύρια εμείς ως Δήμος και κατόπιν οι εκπαιδευτικοί.
Να μη επιτρέψουμε ή νομιμοποιήσουμε τις καταργήσεις όπως το Γυμνάσιο Βεργίνας και Μακροχωρίου τα Λύκεια Ριζωμάτων και Μακροχωρίου και ένα μεγάλο αριθμό Δημοτικών Σχολείων. Να μην νομιμοποιήσουμε το δρόμο της ερήμωσης της επαρχίας.
Ούτε τις συγχωνεύσεις σχολείων όπως 1ου -7ου Γυμνασίου, 3ου -4ου Λυκείου.
Τέλος δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι σε μια επιλογή που δεν θα αποφασιστεί από τους Δήμους (Γνωμοδοτικός χαρακτήρας) αλλά από το Υπουργείο Παιδείας. Αγωνίστηκε ο Δήμος για το Πανεπιστήμιο και για το Μεταπτυχιακό(Πόσα λεφτά στοιχίζει η λειτουργία του;) και θα βάλλουμε την υπογραφή μας για την κατάργηση των σχολείων;

Οι δαπάνες για την παιδεία στη χώρα μας ήταν μικρές και μειώνονται ακόμα περισσότερο (6,27 δισ. ευρώ από 7,16 δισ.  πέρσι) και πάντως δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων να γίνεται με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια και με τη λογική του φτηνού σχολείου. Επιβάλλεται η αναγνώριση της ποιοτικής εκπαίδευσης ως επένδυσης προτεραιότητας για τη χώρα μας με πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Το διαμόρφωσε ο Κ. Καραγιάννης μετά από τη συνάντηση με την επιτροπή παιδείας των «Ενεργών Πολιτών».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα