Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση για το έργο "Κατασκευή Γέφυρας Αδελφών Κούσιου"

  Στην διακήρυξή μας δεσμευόμασταν :
       «Με το Πρόγραμμά μας, που θα συνδιαμορφωθεί με τους συμπολίτες μας και τους φορείς τους, θα εξειδικεύσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και θα τοποθετηθούμε σε όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του Δήμου μας, για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας».
      Ήδη δουλεύουν 10 ομάδες εργασίας για την διαμόρφωση του Προγράμματός μας.
      Σήμερα τοποθετούμαστε για την πολύπαθη «Γέφυρα των Αδελφών Κούσιου» που εξελίχθηκε σε «γεφύρι της Άρτας».


“Εμείς, οι ενεργοί πολίτες της πόλης, αποδίδουμε κατ΄ αρχήν την οφειλόμενη συγνώμη προς τους ευγενικούς δωρητές”.

        Οι αδελφοί  Κούσιου πριν από 5 χρόνια περίπου, εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να δωρίσουν στο Δήμο Βέροιας το ποσό των  2.500.000 €,  προκειμένου να αξιοποιηθούν  προς όφελος της πόλης.
       Επιλέχθηκε η κατασκευή γέφυρας στον Τριπόταμο, μεταξύ της συνοικίας του Προμηθέα και της πόλης στην θέση του «Κτηνιατρείου». 
    Με τη σύμφωνη γνώμη των δωρητών ορίστηκε «Διαχειριστική Επιτροπή της δωρεάς Αφων Κούσιου», με σκοπό την ωρίμανση του έργου.
       Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από μελετητικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, ο  προϋπολογισμός του έργου προβλέφτηκε στα 3.000.000 €, ο χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου σύμφωνα με την μελέτη ήταν 12 μήνες.
   Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου στις 26/1/2010, ανάδοχος κηρύχτηκε η εταιρεία ΑΛΙΑΚΜΩΝ ΑΤΕΒΕ.
    Στις 8/7/2010 υπογράφηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο, με συμβατικό αντικείμενο 2.080.152,11 €, συνεπώς το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τέλη του 2011.
       Η γέφυρα σχεδιάστηκε με τρία συνεχή ανοίγματα και έχει συνολικό μήκος 106,20 m & ύψος 29 m.  Χαρακτηρίζεται ως γέφυρα με συνεχή φορέα  προενταμένου σκυροδέματος.
      Στις 2 Οκτωβρίου 2010, θεμελιώθηκε η Γέφυρα «Αφων Κούσιου»  παρουσία της Δημάρχου και πλήθος μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας.  
      Μετά από 3,5 χρόνια το έργο, όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά σήμερα βρίσκεται στη φάση της κατασκευής των ικριωμάτων (καλούπια), προκειμένου να σκυροδετηθεί ο οριζόντιος φορέας της γέφυρας, δηλαδή το δυσκολότερο και σημαντικότερο μέρος της κατασκευής του έργου.
     Μετά από συνεχείς και μακροχρόνιες αντεγκλήσεις, το έργο καρκινοβατεί.  Ήδη από τις 2/5/2013 με έγγραφό του ο ανάδοχος ζητά την διάλυση της σύμβασης:                                                              
 « ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ 
Την Διάλυση της Συμβάσεως και παρακαλούμε για την αποδοχή της.
Επιπλέον δε των ως άνω, σας δηλώνουμε ότι, επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας, ιδίως για την κατ’ άρθρο 64 Ν.3669/2008 αποζημίωσή μας, καθώς και κάθε άλλης απαιτήσεως μας εκ της εκτελέσεως της σύμβασης και σας παρακαλούμε, όπως προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την διάλυση της μεταξύ μας σύμβασης,..»
     Είναι ήδη γνωστό, ότι το έργο σιωπηρά έχει εγκαταλειφθεί και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση. Είναι επίσης προφανές, ότι  δεν υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις στο πώς είναι δυνατόν ένα έργο με διασφαλισμένες πιστώσεις, να  αστοχεί, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών.  Η ευθύνη άσκησης ελέγχου των Δημοτικών έργων, είναι συνολική και αφορά και την αντιπολίτευση, της οποίας η αδιαφορία  στο υπόψη έργο, ήταν ανεκδιήγητη !
     Μια μοναδική, ευγενική  χορηγία συμπολιτών μας , που πίστεψαν , ότι οι συνδημότες  που τους καθιέρωσαν και τους βοήθησαν να αποκτήσουν   οικονομική επιφάνεια , αξίζουν ένα μεγάλο έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους , λόγω της ανικανότητας και της ανεπάρκειας της Δημοτικής Αρχής , κινδυνεύει να χαθεί στα θεμέλια μιας γέφυρας που ποτέ δεν θα ολοκληρωθεί.
   Πέραν των ποινικών ευθυνών που διερευνώνται , ώστε να αποδοθούν ευθύνες εφόσον προκύψουν,  για την διαφαινόμενη κακοδιαχείριση των διαθέσιμων πόρων , η πολιτική ευθύνη της διοίκησης του Δήμου συνολικά, είναι τεράστια. Δυστυχώς η αναξιοπιστία που απορρέει από  τέτοιες συμπεριφορές, αποθαρρύνει  τους πολίτες να προβούν στο μέλλον σε παρόμοιες χορηγίες.
    Εμείς, οι ενεργοί πολίτες της πόλης, αποδίδουμε κατ΄ αρχήν την οφειλόμενη συγνώμη προς τους ευγενικούς δωρητές.
    Δεσμευόμαστε, ότι εφόσον μας ανατεθεί η ευθύνη, θα προσπαθήσουμε με όλους τους τρόπους, να αντιμετωπισθεί το όλο ζήτημα με τρόπο αξιόπιστο, αποτελεσματικό και κυρίως ωφέλιμο για την πόλη.


Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα