Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Παρέμβαση της Δημοτικής Παράταξης "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !" για το έργο «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρ​ίου Βέροιας»


Αρχικά λίγα στοιχεία για το έργο «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Βέροιας». Ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην εκτός σχεδίου περιοχή Βέροιας, δίπλα στο Ε.Α.Κ. Μακροχωρίου. Πρόκειται για την ανέγερση  νέου κτιρίου  με συνολικό εμβαδόν 9.383 τ.μ. και κάλυψη 5.760,29 τ.μ. σε γήπεδο εμβαδού Ε=101.545 τ.μ. Περιλαμβάνει δύο δεξαμενές κολύμβησης, μια ολυμπιακών διαστάσεων 50 x 25μ., μια παιδική 10 x 12,50μ. και κερκίδες χωρητικότητας 1.000 θέσεων. Στον εξωτερικό χώρο έχουν προβλεφθεί  105 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Ο προϋπολογισμός του έφτανε τα   6.200.000,00 €, η σύμβασή του υπογράφτηκε στις 3-9-2009, ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσής του ήταν 18 μήνες, ενώ σαν ημερομηνία περαίωσης ορίστηκε η 3-3-2011.
      Ύστερα από σχετική αίτηση του αναδόχου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, ενέκρινε την παράταση του χρόνου εκτέλεσης του έργου μέχρι τις 4-3-2012. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε διακοπή, με την από 29-6-2010 Δήλωση Διακοπής Εργασιών από τον ανάδοχο λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών, οι οποίοι είχαν ήδη εγκριθεί. Στις 30-12-2011 κατατέθηκαν στο Δήμο Βέροιας τα κονδύλια για την εξόφληση και των τριών Λογαριασμών που παρέμεναν απλήρωτοι από το 2010.  
     Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η γενική κοιτόστρωση και τμήμα της θεμελίωσης του κτιρίου. Το εργοτάξιο έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλούς μήνες και όσα υλικά βρίσκονταν εκεί έχουν καταστραφεί λόγω της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Ο χώρος του εργοταξίου είναι περιφραγμένος αλλά η περίφραξη έχει υποστεί φθορές. Κατά καιρούς σημειώνονται κλοπές υλικών και εξοπλισμού, αφού ο χώρος είναι αφύλακτος. Αν και ο αγωγός αποστράγγισης των υδάτων είχε κατασκευαστεί έγκαιρα, τα όμβρια ύδατα συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία του εργοταξίου. Στις 19-11-2012 η Γ.Γ.Α. με έγγραφό της ενημερώνει πως για το 2012 η εγκεκριμένη πίστωση του έργου είναι μηδενική.  Στις 11-12-2012 ζητήθηκε δέσμευση πίστωσης 2.000.000 € από τη Γ.Γ.Α. για το 2013, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο. Το αίτημα αυτό δεν έχει απαντηθεί ακόμη.
 Δυστυχώς ΚΑΙ γι΄ αυτό το έργο, διαβιβάστηκε φάκελος στον Εισαγγελέα πλημμελειοδικών Βέροιας, μετά από διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του Δήμου Βέροιας, σε εκτέλεση σχετικής παραγγελίας από τη Δήμαρχο, μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου τεχνικών το 2007. Ωστόσο η πολιτική ευθύνη βαρύνει απόλυτα τη διοίκηση του Δήμου, τουλάχιστον  σε ό,τι αφορά στην αστοχία του έργου, αλλά βεβαίως και την αντιπολίτευση, η οποία απέτυχε παταγωδώς στο ρόλο της, δηλαδή του αποτελεσματικού  ελέγχου της διοίκησης.
  Θέση της Δημοτικής Παράταξης "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ !" είναι ότι το έργο επιβάλλεται να  επαναξιολογηθεί, μετά την παραλαβή των εργασιών που έχουν ήδη εκτελεσθεί, ώστε να προκύψει το κόστος ολοκλήρωσής του. Κρίνεται σκόπιμο, πέραν του κατασκευαστικού κόστους του έργου, να εκτιμηθεί και το κόστος λειτουργίας αυτού, αφού πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, το οποίο θα επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο. Τέλος προτείνουμε να ανοίξει διάλογος, τόσο για περιορισμό της δαπάνης στον τομέα της κατασκευής, όσο και της λειτουργίας.


"ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για το Δήμο της Βέροιας - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ!"  



Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα