Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο κ. Καραπαναγιωτίδης ας κάνει «απ'αδά και πέρα έναν ήσυχον ζωήν»


Του Κώστα Καραγιάννη*

Α'
Το κύριο καθήκον των περιφερειακών αρχών, όπως τα κείμενα αλλά και η δεοντολογία υπαγορεύουν, είναι να προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον και  να κατευθύνουν την υλοποίηση του σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης. Τα τελευταία 4 χρόνια, που είναι και τα χρόνια των  μνημονίων -περί των οποίων ποιεί την  νήσσαν ο κ. Καραπαναγιωτίδης -  δυστυχώς,  όχι μόνον δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και την ΠΕ Ημαθίας αλλά δραματική υποχώρηση και αποδόμηση του παραγωγικού ιστού. Αρκεί να αναφέρουμε μόνον ένα  δείκτη, το δείκτη της  ανεργίας ο οποίος είναι ο δεύτερος πιο υψηλός σε επίπεδο Περιφερειών 30,1% και για τους νέους είναι περίπου διπλάσιος.  Δεν είδαμε, δεν ακούσαμε για ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη  προς αποτροπή και  ανάσχεση αυτού του κατήφορου και την υλοποίηση κάποιου σοβαρού προγράμματος που να αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.
 Για τη συμμετοχή της ΠΕ Ημαθίας σε προγράμματα, μπορεί ο καθένας να ρίξει μια ματιά  στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στην ενότητα για την Ημαθία. Θα αναγνώσει :
Ευρωπαϊκά Προγράμματα : Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα.
Προγράμματα ΕΣΠΑ : Δεν βρέθηκαν Αποτελέσματα.
Επίσης αν μελετήσει τον απολογισμό του συμβούλου στην Περιφέρεια Γ. Θεοδωρόπουλου θα διαπιστώσει, δυστυχώς για την Ημαθία:
Κατανομή των επενδύσεων ανά τομέα για το 2014 :                                                       
Γεωργία – Δάση – Αλιεία: Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία = 0 ευρώ.                                        
Τουρισμός – Μουσεία – Μνημεία – Εκπαίδευση: Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία = 0 ευρώ.                                                            
  Επιπροσθέτως, όλοι γνωρίζουν και το ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Καραπαναγιωτίδης,  πως  στα 8 προηγούμενα χρόνια που διετέλεσε νομάρχης και αντιπεριφερειάρχης,  έγιναν μόνον δύο έργα άξια λόγου στην επικράτεια του Δήμου μας, το ένα μάλιστα  με μελέτη του Δήμου Βέροιας και το άλλο του Υπουργείου Παιδείας ( Πεζογέφυρα και 6ο Γυμνάσιο)  και,  ένας ελάχιστος αριθμός πολύ μικρότερων τα οποία μετρώνται  στα δάχτυλα των χεριών.  Απεκδυόμενος των ευθυνών ο κ. Καραπαναγιωτίδης υποστηρίζει πως  δεν υπήρξαν από το  Δήμο άλλες προτάσεις. 
 Σε ότι αφορά την απομάκρυνση  της Πανεπιστημιακής σχολής  του ΑΠΘ  και του Β’ Σ. Στρατού τα θέματα ούτε  απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε συζητήθηκαν από σ’ αυτό ως ασήμαντα.
Για το Διοικητήριο (Από όσο γνωρίζουμε,  η Βέροια είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας  που δεν διαθέτει.) που θα γινόταν στο οικόπεδο της Περιφέρειας, δίπλα από το νέο δικαστικό μέγαρο, η δικαιολογία βρίσκεται στο  ότι το θέμα «κόλλησε» εξ αιτίας του τότε υπουργού Εσωτερικών. Να προσθέσουμε εδώ πως τα σχέδια και οι μελέτες προϋπήρχαν του κ. Αντιπεφερειάρχη.
 Σε ότι αφορά την απαράδεκτη προσπάθεια  εγκατάστασης  ΧΥΤΥ δίπλα στον Αλιάκμονα,  στην περίφημη  θέση 12,  δεν εξέφρασε καμία διαφωνία και το  Νοέμβριο του 2011  εισηγήθηκε την έγκριση του κειμένου της προγραμματικής  σύμβασης όπως αυτή συντάχθηκε από τον ΕΣΔΑ. 
 Την ίδια περίοδο ο κ. Καραπαναγιωτίδης εξαντλούσε  όλη του τη φαιά ουσία και την ενεργητικότητα στις δημόσιες σχέσεις, στις συνεστιάσεις και  τα  αεροπορικά ταξίδια με πενιχρά ως φαίνεται  αποτελέσματα για την Ημαθία η οποία, τα τελευταία χρόνια, κατρακύλησε σε ρυθμούς ανάπτυξης στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Β΄

 Από την πρόσφατη δράση του κ. Καραπαναγιωτίδη συγκρατούμε τα παρακάτω:
1.Το «σχέδιό του» όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις του περιορίζεται στην κυριολεξία σε  τρεις λέξεις : «Ένας νοικοκυρεμένος Δήμος.Ένας νοικοκυρεμένος Δήμος». Τι εννοεί όμως όταν μιλάει για «νοικοκύρεμα»;  Μήπως κάτι παρόμοιο  με  αυτό  της πρώην Νομαρχίας και  της  νυν Περιφερειακής Ενότητας, που συνεχίζει να πληρώνει χιλιάδες ευρώ για ενοίκια στέγασης των υπηρεσιών; Μήπως κάτι παρεμφερές  με τον πρόσφατο διαγωνισμό ενοικίασης με υπέρογκες δαπάνες που δεσμεύουν για αρκετά χρόνια την Περιφέρεια;
2. Την παροιμιώδη και ανησυχητική   απάντησή του στην υποθετική ερώτηση γνωστής εφημερίδας  για τις πρώτες ενέργειες ως Δήμαρχος:  « Εμείς από τη στιγμή που θα εκλεγούμε θα τα προγραμματίσουμε όλα…»
3. Τα λεγόμενα του για ζητήματα διαφάνειας και διοίκησης του Δήμου.  Άραγε οι υποψήφιοί του οι οποίοι προέρχονται από τη  «Συμπολιτεία»  της νυν Δημάρχου και έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι και υπεύθυνοι για τα οικονομικά του Δήμου δεν έχουν ευθύνες ή νίπτουν τας χείρας των;    
4. Την  "ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ"... του Πάσχα για να φωτογραφηθεί σε ένα μικρό μέρος του  "Κάθετου άξονας Βέροιας-Νάουσας -Σκύδρας".  Μήπως μπορεί να μας απαντήσει πότε θα έπρεπε κανονικά να είχε τελειώσει το συγκεκριμένο έργο; Συμφωνεί με τον κ. Τόλκα που έλεγε το 2011(!!!) πως έχει καθυστερήσει υπερβολικά, ότι χάθηκαν κονδύλια από προγράμματα και πως υπάρχουν ευθύνες;  Μήπως και οι δυο τους "πολιτεύονται χάριν των δημοσίων έργων και εκλέγονται δια το καλόν της πατρίδος " όπως έγραφε ειρωνικά ο Α. Παπαδιαμάντης;
5. Τους θεατρινισμούς του ιδίου και της ομήγυρής του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης -ατόπημα  του  κ. Ιβάν Σαββίδη, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,  στη Βέροια στα γραφεία του  συνδυασμού του κ. Καραπαναγιωτίδη. Ξεχνούν όμως ότι ο ΠΑΟΚ  σαν ιδέα ανήκει στο λαό του. Ο λαός αυτός  κατεξοχήν προέρχεται από τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα και είναι προοδευτικός. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ομάδες πρέπει να κρατηθούν, προς το συμφέρον όλων, μακριά  από τις δημοτικές εκλογές και την πολιτική γενικότερα. Η χρησιμοποίηση του ποδοσφαίρου  για την επίτευξη πολιτικών στόχων μόνον δεινά μπορεί να φέρει στον τόπο. Η εξωθεσμική λειτουργία με  εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις, συμφωνίες και  ανταλλάγματα (;) δεν συνάδουν με τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και του επίδοξου Δημάρχου. Τέλος, οι υποσχέσεις για επενδύσεις γύρω από «τα σχέδια Καραπαναγιωτίδη» πέφτουν στον κενό διότι τέτοια σχέδια είναι ανύπαρκτα όπως ανύπαρκτα ήταν και τα σχέδιά του στην ΠΕ Ημαθίας.

Γ΄  Εν κατακλείδι

  Ο συνδυασμός του κ. Καραπαναγιωτίδη δεν συνιστά καμία «Δύναμη Πολιτών» όπως με τον  τίτλο του προσπαθεί να  παραπλανήσει. Συνιστά  δύναμη συμφερόντων τα οποία προσπαθεί επιμελώς να κρύψει κάτω από έναν άνθρωπο του θεάματος και των δημοσίων σχέσεων. Συνιστά κατά κανόνα δύναμη ενός συνονθυλεύματος  ανθρώπων  που επενδύουν πάνω στα προνόμια της εξουσίας στα οποία εδώ και χρόνια έχουν εθιστεί. Προστρέχουν και διαγκωνίζονται,  σε περίοδο κρίσης και ένδειας για το λαό μας, να θωρακίσουν, να κατοχυρώσουν και να επεκτείνουν τη δική τους οικονομική και πολιτική επιφάνεια.  Αδιαφορούν  για το μέγεθος των προβλημάτων τα οποία έχουν συσσωρευτεί στις τοπικές κοινωνίες και κεντρικά ή στην καλύτερη περίπτωση δεν το αντιλαμβάνονται. Χρησιμοποιούν τα ίδια μέσα, τις ίδιες προσφιλείς μεθόδους υποσχέσεων, τις σχέσεις διαπλοκής στην περιοχή και δε διστάζουν τις παντοειδείς πιέσεις, προκειμένου να διαιωνίσουν  το σύστημα εξουσίας που εδώ και χρόνια υπηρετούν.
Ο ίδιος ο κ. Καραπαναγιωτίδης, ως πολιτικό ον,  είναι προϊόν και διακεκριμένο μέλος μιας παρακμιακής περιόδου,  μιας περιόδου  κρίσης  κατ αρχήν πολιτισμικής, προάγγελου  της πολιτικής και οικονομικής  κρίσης που επακολούθησε. Ο ίδιος και το επιτελείο το οποίο υποστηρίζει τις ανακοινώσεις του γράφουν πως τους «επιβραβεύει ο λαός».  Γνωρίζουν  όμως άριστα ότι η «επιβράβευση» αυτή  είναι σε μεγάλο βαθμό καρπός μιας  σειράς πολιτικών τεχνασμάτων και εξαρτήσεων. Είναι καρπός που παρασκευάζεται, δοκιμάζεται και σερβίρεται  από τα  μαγειρεία της διασύνδεσης ολίγων προνομιούχων απέναντι στους πολλούς που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο. Πιστεύουν άραγε πως αυτό μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον;
Αγωνιζόμαστε και ευχόμαστε να μην ευοδωθούν τα σχέδια του κ. Καραπαναγιωτίδη, των ομοϊδεατών του καθώς και εκείνων των εραστών της εξουσίας οι οποίοι εσχάτως άλλαξαν στρατόπεδο αλλά όχι όχθη. Και αυτό διότι ήταν οι δικές τους οι ιδέες και οι επιλογές που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και που οδήγησαν στην κρίση που πληρώνουμε ακριβά αυτά τα 4 χρόνια και στο αδιέξοδο που καλούμαστε να υπερβούμε. Η επανάληψη της ιστορίας, με τους ίδιους λίγο ως πολύ πρωταγωνιστές, μόνον οπισθοδρόμηση και καθυστέρηση θα σημάνει για το Δήμο Βέροιας και τους πολίτες.  Ας στείλουμε τον κ. Καραπαναγιωτίδη στην αντιπολίτευση του ώστε : Απ' αδά και πέρα να κάνει έναν ήσυχον ζωήν.

*Φυσικός, πρ. Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βέροιας & του 2ου Λυκείου Αλεξάνδρειας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο συνδυασμό  «Ενεργοί πολίτες για το Δήμο Βέροιας- Ανατροπή Τώρα!» με επικεφαλής το Ν. Μπέκη.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα