Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τραπεζάκια έξω;

ΔΕΝ συζητήθηκε τελικά χθες -Δευτέρα 14/4/2014 -στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Τόσο οι ενδιαφερόμενοι, όσο και οι δημοτικές παρατάξεις  το ανέβαλαν.
Δεν ξέρουμε αν πρόθεση της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου ήταν η αλλαγή ή τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού για τα τραπεζοκαθίσματα. Απλά πρέπει να ξέρουμε με σαφήνεια: Υπάρχει ή δεν υπάρχει κανονισμός και αν υπάρχει γιατί δεν εφαρμόζεται ; Αν αυτός πρέπει να αλλάξει, αυτό δε μπορεί να συμβεί στο τέλος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής. Τώρα προέχει η εφαρμογή του υπάρχοντος κανονισμού. Το πρόβλημα δεν είναι η ανυπαρξία ή η ανεπάρκεια των κανονισμών, είναι η  μη εφαρμογή τους, γεγονός που εκ των πραγμάτων ευνοεί όσους τους καταστρατηγούν σε βάρος των νομοταγών πολιτών επαγγελματιών και πεζών. 
Διαπιστώνουμε καθημερινά, εδώ και καιρό, ότι υπάρχει μια πλήρης καταστρατήγηση του υπάρχοντος κανονισμού από αρκετά καταστήματα,  καταστρατήγηση που ξεφεύγει από τα όποια όρια ανοχής των συμπολιτών μας, ενώ η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει είτε προκλητική ανοχή είτε επιλεκτική, μεροληπτική αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι συμπολίτες μας έφτασαν στο σημείο να αναρωτιούνται αν η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, στα πλαίσια της «περίφημης» ανάπλασης, έγινε για να περπατούν ανετότερα οι πεζοί ή για να βάζουν περισσότερα τραπεζάκια έξω κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος!
Βέβαια η λύση στο πρόβλημα αυτό δε μπορεί να είναι ούτε τα βαριά πρόστιμα, ούτε και η παντελής αδιαφορία στην παρανομία. Μπορεί και πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην θεμιτή ανάγκη των ιδιοκτητών να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους και την ανάγκη-δικαίωμα των πολιτών να βαδίζουν απρόσκοπτα στο δικό τους χώρο. Γιατί τα πεζοδρόμια είναι πρωτίστως αυτό που δηλώνει η λέξη: Ο δρόμος των πεζών! Η όποια καταστρατήγηση του δικαιώματος αυτού, συστηματικά και επίμονα από μερικά καταστήματα, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα λειτουργικά, αισθητικά, ασφάλειας έως και αθέμιτου ανταγωνισμού ή και παρακώλυσης εμπορικών καταστημάτων!

Μπέκης   Νίκος 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα