Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Μπέκης στην εφημερίδα «Η Άλλη Άποψη»


1. Ποιο το πολιτικό στίγμα του συνδυασμού σας;
- Οι «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας- Ανατροπή Τώρα» είναι ένα πολιτικό-αυτοδιοικητικό μέτωπο που απαρτίζεται απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και ανεξάρτητους πολίτες της ριζοσπαστικής, κινηματικής αριστεράς.
Το κυρίαρχο πολιτικό του στίγμα είναι η αντίθεση στην καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη πολιτική γενικότερα και ειδικότερα στην πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, της ΕΕ, της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και του ΔΝΤ. Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αλλά και κάθε άλλης παρόμοιας πολιτικής από οποιαδήποτε κυβέρνηση.

2. Πώς κρίνεται (επιγραμματικά) την πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής και ποια η δράση της παράταξης σας σ'αυτό
- Η πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής υπήρξε πλήρως εναρμονισμένη με τις επιλογές των, κατά καιρούς, μνημονιακών κυβερνήσεων τόσο στον αυτοδιοικητικό, όπως ο «Καλλικράτης», όσο και γενικότερα στον οικονομικό- κοινωνικό τομέα με αποτέλεσμα την ανέχεια, τη φτώχια, την ανεργία, τα κλειστά μαγαζιά, την κατεδάφιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την υποβάθμιση της παιδείας κι άλλα δεινά «ων ουκ έστι αριθμός».
 Η δράση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε περιορισμένη όχι μόνο επειδή είχαμε μικρή αντιπροσώπευση (έναν εκπρόσωπο), αλλά και γιατί κάπου σκάλωσε η πρακτική της εναλλαγής των εκλεγμένων μας.

3. Οι περισσότεροι συνυποψηφίοι σας δηλώνουν "ανεξάρτητοι και αυτοδιοικητικοί". Ποια η άποψη σας; Πώς κρίνεται γενικότερα τους άλλους υποψήφιους
- Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να δηλώνει ό,τι επιθυμεί, αλλά ο κόσμος, όλοι μας, έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε με κριτήρια το παρελθόν, το παρόν και τις πολιτικές απόψεις που εκφράζονται. Θάλεγα λοιπόν ότι οι πέντε απ’ τους συνυποψήφιους έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα συγκυβερνώντα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και εξαιτίας αυτού, κυρίως, αποφεύγουν να τοποθετηθούν πολιτικά για την σημερινή πολιτική συγκυρία. Προχθές ψηφίστηκε ένα νέο μνημόνιο που αποτελειώνει μια σειρά από παραγωγικά, επιστημονικά, εμπορικά επαγγέλματα, καθώς και τις επικουρικές συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ. Δεν είπανε λέξη! Αν αυτό είναι «αυτοδιοικητική» στάση, ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε!

4. Τι μπορεί να κάνει- πέρα από διαχείριση- μία δημοτική αρχή με βάση το δεδομένο ασφυκτικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και του "Καλλικράτη". Ποιοι οι βασικοί άξονες του προγράμματος σας;
- Μπορεί να κάνει πάρα πολλά, αν δεν θεωρήσει δεδομένη και μη αναστρέψιμη την κατάσταση. Ειδικότερα:
  1. Να αλλάξει την αντίληψη και φιλοσοφία λειτουργίας του Δήμου, απ’ τις συνεδριάσεις μέχρι την διαφάνεια σ’ όλες τις ενέργειες-αποφάσεις και την συχνή προσφυγή στη γνώμη-θέση των δημοτών και των συλλογικοτήτων της πόλης.
  2. Να ζωντανέψει τις κοινότητες αγνοώντας ή παρακάμπτοντας, εν ανάγκη, τον «Καλλικράτη».
  3. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοτών και να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός διεκδικητικού, κοινωνικού, πολιτικού κινήματος των πολιτών.
  4. Να είναι ειλικρινής απέναντι στους δημότες για όσα έργα, μικρά και μεγάλα, μπορεί ή δε μπορεί να κάνει για υποκειμενικούς ή αντικειμενικούς λόγους αντίστοιχα.
  5. Να αλλάξει την όψη της πόλης, την καθημερινότητα, με στοχευμένες παρεμβάσεις (πάρκιγκ, ανάδειξη και αξιοποίηση χώρων τουρισμού και αναψυχής, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί κ.τ.λ.). Τέλος, πολύ επιγραμματικά, να υπερασπίσει τα δημόσια αγαθά, παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό.
5. Από το στίβο των κοινωνικών-συνδικαλιστικών αγώνων, σ'αυτό των τοπικών εκλογών. Τι συνδέει τους δύο αυτούς χώρους και που οφείλεται το βήμα σας αυτό;
- Είναι, ομολογουμένως, ένα μεγάλο βήμα απρόσμενο, αλλά φυσιολογικό μετά από σαράντα χρόνια κινηματικής-συνδικαλιστικής δράσης. Τους δύο χώρους, μικρότερος ο ένας, ευρύτερος ο άλλος, τους συνδέει η πολιτεία και η ανάγκη να προσπαθεί κάθε άνθρωπος να αλλάξει, με τη δράση του, τον κόσμο γύρω του, να τον κάνει καλύτερο. Ήταν ένα χρέος στην πόλη που με γέννησε, με ανάθρεψε και με μεγάλωσε και θέλω, όσο μπορώ, να το ξεπληρώσω μιας και «είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας; Αύριο κάνει πανιά»!

Για τους Ενεργούς Πολίτες για το Δήμο Βέροιας-Ανατροπή Τώρα!  Νίκος  Μπέκης.   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα