Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο τύπου "Ενεργοί πολίτες για το Δήμο Βέροιας" 26-10-2010

Από το πρόγραμμα των «Ενεργών πολιτών»  για την ανάπτυξη της περιοχής

Ζούμε σε ένα Δήμο που το 30% του πληθυσμού  είναι αγρότες.
Είναι αυτονόητο πως απαιτούνται (εδώ και χρόνια βέβαια) : καθοδήγηση, υποδομές, στήριξη για τους αγρότες.
Είναι επιβεβλημένο μετά από την αναγκαία και απαραίτητη εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών να υπάρξει επιτέλους μια άλλη λειτουργία όλου του δικτύου παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας, να υπάρξει φορέας μελέτης και ανάλυσης της προοπτικής των καλλιεργειών για τα επόμενα χρόνια (επιτραπέζιο ροδάκινο, συμπύρινο, κομπόστα, φρούτα, λαχανικά, νέες καλλιέργειες, τυποποίηση, επεξεργασία τροφίμων  κλπ) , τις ανάγκες των αγροτών κλπ  (Παράλληλα και ανεξάρτητα με αντίστοιχους  φορείς της Πολιτείας)
Σχέδια Δράσης στοχευμένα στις συγκεκριμένες γεωργικές καλλιέργειες-παραγωγές και σε δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα με προστιθέμενη αξία για τα ίδια προϊόντα.
Να δοθεί έμφαση  στις Βιολογικές καλλιέργειες.

Δυο είναι οι στρατηγικοί ΚΛΑΔΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  στόχοι του νομού: 
Πρώτος ο κλάδος  με αγροτικά ( Γεωργοκτηνοτροφικά) προϊόντα- τρόφιμα
Δεύτερος ο εναλλακτικός τουρισμός

Σήμερα ο κλάδος των τροφίμων, κλάδος  με οικονομική και κοινωνική διάσταση,  είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην Ευρώπη αλλά και κλάδος που μπορεί να στηριχτεί σε ήπιες μορφές μικρών φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που  έχει ιδανικές συνθήκες παραγωγής τροφίμων υψηλής ποιότητας και θρεπτικής άξιας   λόγο του κλίματος (ηλιοφάνεια, μικροκλίματα, παράδοση στην οικογενειακή προσωπική μορφή παραγωγής).
Τα δημητριακά μας που θα έπρεπε να είναι σήμερα μόνο για παιδικές τροφές και προϊόντα επώνυμα, πωλούνται  μαζί με αυτά της βόρειας Ευρώπης τα οποία είναι μόνο για ζωοτροφές και αυτές χαμηλής ποιότητας.
Τα  φρούτα και τα λαχανικά μας, η κομπόστα ροδάκινου (πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά) κυκλοφορούν με  ετικέτα την «αλυσίδα διανομής» και πουθενά δεν αναφέρονται ως ελληνικά προϊόντα.
Τα κρέατα μας, με τον τρόπο εκτροφής και τις ελληνικές ζωοτροφές, άντεξαν σε όλα τα σκάνδαλα των τελευταίων χρονών όμως,  εισάγουμε το 75% του μοσχαρίσιου κρέατος και 70% του χοιρινού.  Περίπου 1,5 δισεκατ. Ευρώ  δαπανώνται κάθε χρόνο για εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών.
Ενώ η ζήτηση για τη φέτα  στην παγκόσμια αγορά είναι 500.000 ton η Ελλάδα παράγει σήμερα 120.000 από τους οποίους οι 80.000 καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά.
Μια σοβαρή πολιτική στρατηγικής σημασίας που θα βάλει σαν στόχο την παραγωγή των 500.000 τόνων πανελλαδικά θα  σημαίνει 40.000 χιλιάδες νέες κτηνοτροφικές μονάδες οικογενειακής μορφής με παραγωγή 35-40.000 κιλά γάλακτος ετησίως και θα έχει τα παρακάτω αποτελέσματα:  
  Τη δημιουργία  80.000 χιλιάδων θέσεων εργασίας άμεσα και 40.000 έμμεσα (στην παραγωγή ζωοτρόφων στις κατασκευές ,στην μεταποίηση του γάλακτος και σε υπηρεσίες στήριξης κ.λ.π.).
 Την ανατροπή της σχέσης φυτικής-ζωικής παράγωγης 70/30.
 Τη Διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο, και την περιβαλλοντική στήριξη των ορεινών περιοχών.   
  Την εξοικονόμηση πολύτιμου συναλλάγματος.
 Για την  Ελλάδα  και ιδιαίτερα για την Ημαθία πρέπει να είναι μονόδρομος  η ανάπτυξη στον κλάδο των τροφίμων με κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και παράγωγης διαφοροποιημένων επώνυμων  προϊόντων ποιότητας.
Με βελτίωση ορεινών βοσκοτόπων, με σημαντικά κίνητρα για τη δημιουργία σύγχρονων ζωοτροφικών  μονάδων με την ίδρυση μελισσοκομικών πάρκων.
 Το ροδάκινο και η  φέτα, (όπως και το λάδι) μπορούν να γίνουν  τα «γκεσέμια» στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, να απευθύνονται στην πιο απαιτητική ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σαν προϊόντα ποιότητας –πιστοποιημένα και διαφοροποιημένα από τα αντίστοιχα φθηνά,  μεταλλαγμένα, χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνα των τρίτων χωρών.

 Η επικεφαλής του συνδυασμού Χρύσα Σαββαΐδου  συναντήθηκε  με το ΔΣ της  ΕΛΜΕ Ημαθίας  όπου είχε μια σημαντική συζήτηση και ενημέρωση γύρω από  τα σοβαρά  προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Επισκέφτηκε τον   Τρίλοφο  Ημαθίας όπου συζήτησε με κατοίκους  της περιοχής όπως και τη λαϊκή αγορά της  Βέροιας.

Ενεργοί πολίτες για το Δήμο Βέροιας

Ετικέτες

2 σχόλια:

Τη 27 Οκτωβρίου 2010 στις 11:04 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία. Η πόλη μας έχει ανάγκη για μια άλλη πορεία.

 
Τη 28 Οκτωβρίου 2010 στις 7:47 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους κάτι διαφορετικό γίνεται σε αυτή τη νεκρή πόλη. Μπράβο σας!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα