Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Στα γραφεία της ΕΛΜΕ Ημαθίας η υποψήφια δήμαρχος των Ενεργών Πολιτών Χρύσα Σαββαΐδου

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου,  μέλη του Συνδυασμού  «Ενεργοί πολίτες για τον Δήμο Βέροιας» μαζί με την επικεφαλή τους Σαββαΐδου Χρύσα, επισκέφτηκαν το γραφείο της Ε.Λ.Μ.Ε.
Συζήτησαν με τα μέλη του ηγετικού συμβουλίου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο.
Τα σημαντικότερα από αυτά όπως μας επεσήμανε ο πρόεδρος του συμβουλίου Μπέκης Νίκος οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση των Σχολείων.

Τα κονδύλια που παρέχονται από το υπουργείο εσωτερικών τα διαχειρίζεται ο Δήμος με τρόπο όμως ανισομερή σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων.  Τα σχολεία χρειάζονται χρήματα για επισκευές, συντήρηση και άλλα έξοδα. Όλα τα σχολεία όμως δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες. Για παράδειγμα άλλο σχολείο χρειάζεται 10.000 ευρώ, άλλο 20.000 και άλλο 30.000. Ένα όμως σχολείο που του παρέχετε το κονδύλιο των 30.000 ευρώ  άλλα οι ανάγκες του ανέρχονται στο ύψος των 15.000 ευρώ, υποχρεούται να επιστρέψει στο Δήμο την διαφορά ενώ θα μπορούσαν να καλυφθούν με αυτά οι ανάγκες άλλων σχολείων που χρειάζονται περισσότερα χρήματα.  Τα σχολεία χειρίζονται περίπου το 1/10 των κονδυλίων μόνο. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής μόνο εις βάρος της Παιδείας λειτουργεί.


Στη συνέχεια επισήμαναν ιδιαίτερα το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Πέρσι με την βοήθεια των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων τα σχολεία είχαν καλύτερες συνθήκες υγιεινής εξαιτίας της γρίπης. Η καθαριότητα των σχολείων δεν είναι αυτονόητο; Είναι πολυτέλεια; Πληροφορηθήκαμε ότι τα σχολεία σε γενικές  δεν είναι καθαρά και πώς να είναι όταν μια μόνιμη καθαρίστρια αναλαμβάνει ένα ολόκληρο σχολείο.
 

Οι έφηβοι που φοιτούν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από ένα καθαρό και δημοκρατικό σχολείο έχουν και άλλες ανησυχίες. Προετοιμάζονται κατά καιρούς για την παρουσίαση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Αλλά ο χώρος που θα γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις είναι δυσπρόσιτος. Εννοούμε την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που δεν παρέχεται δωρεάν για τις εκδηλώσεις των σχολείων. Αυτό σημαίνει πως έχουμε έλλειψη πολιτιστικών και πνευματικών κέντρων για τους έφηβους.

Ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματα των Σχολείων της Δευτεροβάθμιας νιώσαμε πως τα βήματα για την πολυσυζητημένη και πολύπαθη Παιδεία γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.  Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της Ε.Λ.Μ.Ε. που μας δέχτηκαν και μας φιλοξένησαν στο χώρο τους και συζήτησαν με ειλικρίνεια για τα ζητήματα των σχολείων του Δήμου μας.

Το γραφείο τύπου

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα