Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Για τα Δημοτικά Τέλη (Δημοτικό Συμβούλιο 24/11/2014)



ΜΕΙΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ


Η τοποθέτησή μας στο ΔΣ της Δευτέρας 24/11, στα θέματα των αναπροσαρμογών των τελών.

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια βιώνουμε όλοι μας, σε μικρό ή μεγαλύτερο και απόλυτο βαθμό τις συνέπειες μιας συνειδητής, οργανωμένης και συστηματικής ολομέτωπης επίθεσης απ’ τις δυνάμεις του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου, που στοχεύει όχι μόνο στην αφαίμαξη του οποιουδήποτε καθημερινού ή μηνιαίου πόρου, αλλά και όσων με κόπο και ιδρώτα αποκτήσαμε τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Η νεοφιλελεύθερη αυτή πολιτική έχει ήδη ορατά αποτελέσματα την ανέχεια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων συμπολιτών μας.
Στις συνθήκες αυτές ο Δήμος μας, αλλά και κάθε Δήμος της χώρας, έχει χρέος να σταθεί αρωγός και αλληλέγγυος όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη στους δημότες του, ιδιαίτερα σε όσους και όσες έχουν δεχτεί άμεσα και σκληρά τα πλήγματα της επίθεσης αυτής. Η Δημοτική Αρχή και κάθε Δημοτική Αρχή δεν έχει ή δεν πρέπει να έχει υποβοηθητική, εφαρμοστική, διαχειριστική σχέση με την κεντρική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της τελευταίας πενταετίας, από Παπανδρέου και Παπαδήμο, έως Σαμαρά και Βενιζέλο. Οφείλει, αντίθετα, να έχει άμεση σχέση με τους συμπολίτες της, τους ανθρώπους που συναντά καθημερινά στους δρόμους της πόλης και των χωριών, τους ανθρώπους που βλέπει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πως υποφέρουν. Αυτούς οφείλει πρώτιστα να υπηρετεί με κάθε δυνατό τρόπο. Γιατί όταν αυτοί δυστυχούν και υποφέρουν, τότε δυστυχεί και υποφέρει όλη η πόλη. Ο Δήμος μας έχει εκδηλώσει μια τέτοια πρόθεση βοήθειας και με άμεσο τρόπο συμβολικής ενίσχυσης και με κοινωνικούς θεσμούς (ιατρείο, κοινωνικό παντοπωλείο) σε κάποιο, μικρό κρίνουμε εμείς, βαθμό. Αυτό δε φτάνει. Απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα και γενναιότερα μέτρα.
Με το σκεπτικό αυτό εμείς, οι Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Βέροιας-Ανατροπή Τώρα, δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών στο 2ο, 3ο και 5ο θέμα, που αφορά τη διατήρηση των τελών στα ίδια περσινά επίπεδα. Θα προτείνουμε στοχευμένες μειώσεις, έως και απαλλαγές για ιδιαίτερες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως οι άποροι, άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι τελευταίες ανάλογα με το εισόδημά τους. Θα προτείνουμε παράλληλα αύξηση των τελών για στύλους ΔΕΗ, ΑΤΜ, ΚΑΦΑΟ καθώς η ΔΕΗ, οι Τράπεζες και ο ΟΤΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις με κέρδη σε καιρούς που οι πολίτες υποφέρουν! και ενδεχομένως στην εμπορική διαφήμιση στο 4ο θέμα. Θα προτείνουμε επίσης επανασχεδιασμό του τρόπου συγκέντρωσης και αποκομιδής των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης, στην κατεύθυνση μείωσης του κόστους.
Θα συμφωνήσουμε να διατηρηθούν οι ίδιες τιμές για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά μόνο επί της αρχής, επειδή το ζήτημα είναι σύνθετο και οι παραβιάσεις χρήσης χώρου συχνές και πυκνές, για επτά-οκτώ μήνες το χρόνο. Χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων αυτών.
 Όσο αφορά το 10ο θέμα, θα καταψηφίσουμε την πρόταση για διατήρηση του τέλους τέλεσης πολιτικού γάμου, ανεξάρτητα αν οι μελλόνυμφοι είναι δημότες ή όχι. Δεν επιθυμούμε, για ένα μικρό (ίσως και ευτελές για το μέγεθος του Δήμου) ποσό να θεωρηθεί ότι ο Δήμος Βέροιας αποτρέπει, έστω και συμβολικά, την τέλεση πολιτών γάμων. Και μακάρι να είμαστε ο μόνος Δήμος στην Περιφέρεια που τελεί δωρεάν πολιτικό γάμο, να μαθευτεί αυτό και να συρρέουν στην πόλη μελλόνυμφοι απ’ τους γειτονικούς μας Δήμους!

Μπέκης Ν., Αποστολόπουλος Αθ., Παπαδίνα Π.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα