Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Να πάρουμε την απόφαση για κοινή δράση

Να πάρουμε την απόφαση για κοινή δράση
Στόμωσαν τα δόντια
να κόβουν νομίσματα λόγων
κάτι πρέπει να κάνουμε
για να ξανάβρει το γάντι το χέρι του
Θ. Μαρκόπουλος

Αγαπητέ συνδημότη και αγαπητή συνδημότισσα στο Δήμο Βέροιας
Νέες ΕΛΠΙΔΕΣ δημιουργούνται και νέες ΠΡ00ΠΤΙΚΕΣ ανοίγονται για το Δήμο μας μετά από την απόφαση ενός σημαντικού αριθμού ενεργών συμπολιτών μας να παρέμβουν στις εξελίξεις που αφορούν την ΤΑ και ιδιαίτερα το Δήμο της Βέροιας.
Η άλλη κατεύθυνση, η άλλη αντίληψη, η λογική της ενεργού συμμετοχής του πολίτη σε θέματα που τον αφορούν δεν εκφράζεται για πρώτη φορά σήμερα. 
Εκφράστηκε σε ποικίλες παρεμβάσεις μας όπως :  Στην απόφαση για ΧΥΤΥ  πάνω από τον Αλιάκμονα (θέση 12), στην καταγγελία της απαράδεκτης σύμβασης για το ίδιο θέμα, στην εκδήλωση για την Κλιματική αλλαγή στον Πλανήτη, για τη ρύπανση της τάφρου 66, την απομάκρυνση του αμιάντου από τα σχολεία, τους αγώνες των αγροτών, των εκπαιδευτικών, τους αγώνες ενάντια στο μνημόνιο κλπ κλπ.
Σήμερα με όπλο αυτή την αντίληψη, μαζί με τα κινήματα πολιτών, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε ριζοσπαστική και οικολογική δύναμη αντίστασης και εναλλακτικής διεξόδου σε τοπικό επίπεδο.
Θέλουμε να αντιπαλέψουμε:
 ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ  ΠΕΡΙΟΔΟ
στην τοπική αυτοδιοίκηση, -ώστε να θεωρείται από τους πλέον διεφθαρμένους θεσμούς στη χώρα- τη λογική που έβαζε και βάζει τα κέρδη  πάνω από τους ανθρώπους και από το φυσικό περιβάλλον. Τη λογική που θέλει τους δημότες παθητικούς δέκτες των κυρίαρχων αντιλήψεων και απλούς θεατές των αποφάσεων όσων ανέλαβαν να διοικούν τους Δήμους ως προέκταση των μηχανισμών του κράτους.
Ζούμε στον αστερισμό των χρισμάτων των δύο κομμάτων εξουσίας μέσω των οποίων θα συνεχίσουν  να υπηρετούν, σταθερά το ίδιο πρότυπο δημοτικής πολιτικής. Ένα ιεραρχικό μοντέλο με κέντρο το ή τη Δήμαρχο, με  μικροεξυπηρετήσεις και με αναπαραγωγή της κεντρικής πολιτικής στην τοπική κοινωνία.
Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή:
Σε εκείνους τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και  ευαισθητοποιούνται στα προβλήματα του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης της περιοχής,
σε όλους αυτούς που ενοχλεί και θίγει το περίφημο μνημόνιο και τα κυβερνητικά μέτρα που το συνοδεύουν,
σε όλους αυτούς που αντιλαμβάνονται πως  με τα νέα δεδομένα του σχεδίου «Καλλικράτης» νέα προβλήματα  με νέες προκλήσεις δημιουργούνται στην αυτοδιοίκηση.
Στη βάση των σημερινών συσσωρευμένων και εκρηκτικών προβλημάτων, ενεργοί πολίτες του Δήμου, προοδευτικές δυνάμεις απαλλαγμένες από κομματικά στεγανά, έχοντας συνειδητοποιήσει τα αδιέξοδα στα οποία τόσα χρόνια μας οδήγησαν οι κακές πολιτικές   του δικομματισμού αλλά και “τις δύο χαμένες τετραετίες στο Δήμο μας” εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, παίρνουν την πρωτοβουλία για κοινή δράση.
Επιδίωξη μας είναι η συγκρότηση αυτοδιοικητικού ενωτικού σχήματος ευρύτερης αποδοχής. Επιδίωξή μας είναι η ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και ανατροπή του σχήματος λήψης αποφάσεων από πάνω προς τα κάτω στο αντίστροφο, ενισχύοντας την έννοια της συλλογικής διακυβέρνησης. 
Επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος ανοιχτός στους πολίτες, με πλήρη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο των οικονομικών του, μακριά από τις πρακτικές αυθαιρεσίας και διαπλοκής.
Επιδίωξή μας είναι ένας Δήμος που θα επενδύσει στην αειφορία και στην τοπικότητα, σε ό,τι αφορά την παραγωγή  προς όφελος της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Όσοι και όσες αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της  Δημοτικής Κίνησης των ενεργών πολιτών  στο Δήμο  μας, μπορεί να έχουμε διαφορετικές διαδρομές στα κοινά, διαφορετικές προσεγγίσεις σε άλλα ζητήματα, μπορεί να έχουμε ιδιαιτερότητες, όμως  μας ενώνει η πεποίθηση ότι ο Δήμος μας (και η πόλη μας) μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε λειτουργία, σε σχέδιο, σε ανάπτυξη, σε ποιότητα και αισθητική, να γίνει περισσότερο κοινωνικά αλληλέγγυος, πιο ανθρώπινος, πιο  πράσινος  και πλουραλιστικός-συμμετοχικός.
Τοποθετούμαστε απέναντι, σε Δημοτικές Αρχές που βολεύονται σε ένα δευτερεύοντα, συμπληρωματικό  ρόλο που ορίζει η κεντρική εξουσία και που αρκούνται σε εύκολα έργα βιτρίνας της τελευταίας μάλιστα στιγμής. Υποστηρίζουμε πως ακόμα και σήμερα στη δύσκολη αυτή περίοδο υπάρχουν περιθώρια να αντιστραφεί αυτή η πραγματικότητα και να δημιουργήσουμε μιαν άλλη προοπτική με όραμα και σχέδιο για την πόλη και τον ευρύτερο Δήμο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, εκτός αν θέλουμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα,  ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο που επικαθορίζεται από την οικονομική κρίση, από το μνημόνιο, την τρόικα και τα μέτρα που οδηγούν σε κοινωνική πτώχευση τα χαμηλότερα και μεσαία κοινωνικά στρώματα. Σε μια περίοδο που παρακμιακά φαινόμενα σε κοινωνικό, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο έχουν  κατακλίσει ασφυκτικά τη χώρα. Οι εξελίξεις αυτές αναμφισβήτητα επηρεάζουν  και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα η Τοπική αυτοδιοίκηση  με τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες θα δοκιμάσει το βάρος αυτών των πολιτικών . Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στο τομέα των κρατικών επιχορηγήσεων με την περιστολή κονδυλίων.
Οι εξελίξεις σήμερα αναδεικνύουν την έννοια της αλληλεγγύης, αναδεικνύουν μια αλλαγή προοπτικής με νέες, ριζοσπαστικές μορφές οργάνωσης της ζωής, πιο αλληλέγγυες, πιο δημοκρατικές και πιο οικολογικές.
Σε συνθήκες κρίσης ιεραρχούμε ως πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών και των κατοίκων που πλήττονται περισσότερο (άνεργοι, νέοι κλπ), στην κατεύθυνση της οικολογικής ανασυγκρότησης του Δήμου και της πόλης, της αυτοοργάνωσης και της συμμετοχής.

Αγαπητέ συνδημότη και αγαπητή συνδημότισσα στο Δήμο Βέροιας
Οι προσδοκίες που γεννάει  η νέα προσπάθεια είναι μεγάλες. Είναι ίσως η πρώτη φορά, εδώ και χρόνια, που διαφαίνεται η προοπτική μιας σημαντικής παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα που θα ξεκινάει από τη βάση και θα εκφράζει τη βάση και δεν θα περιορίζεται στην καταγραφή ψήφων ενός πολιτικού χώρου.

Είναι γνωστό ότι “Δεν υπάρχει μονόδρομος στην ιστορία. Υπάρχουν δυνατότητες και εξαρτάται από τη δράση των ανθρώπων ποια θα πραγματοποιηθεί κάθε στιγμή...”
 Είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας μέσα από τις παρεμβάσεις μας  να καταστήσουμε εφικτή μια ΑΛΛΗ  ΠΟΡΕΙΑ στα δημοτικά μας πράγματα.
  
Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών για το Δήμο Βέροιας

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα